Google on julkaissut Chrome 81-beetaversion, joka toi lisätyn todellisuuden ja lähilukutekniikan ominaisuudet selaimeen.
19.2.2020
Lisättyä todellisuutta ilman sovellusta tai erikoislaseja
Aiemmin lisätyn todellisuuden hyödyntämiseen tarvittiin AR-lasit tai erillinen mobiilisovellus. Nyt Google on ottanut merkittävän askeleen tarjotakseen tämän teknologian hyödyt laajemman yleisön käyttöön.
Google on julkaissut Chrome-selaimensa 81-beetaversion, jossa on kaksiosainen WebXR-tuki. Se antaa web-kehittäjille välineet luoda entistä vuorovaikutteisempien alustoja ja verkkosivuja lisätyn todellisuuden avulla. Chromella selaavat taas voivat hyödyntää lisättyä todellisuutta heti, kun webkehittäjät ovat alkaneet tuottaa sillä ratkaisuja verkkoon.
Google Chrome projektissa mukana oleva kehittäjä valottaa taustoja:
Lisäksi Chrome 81-beetaversio tukee lyhyen kantaman langatonta tiedonvaihtoa (NFC – Near Field Communication). Tähän asti sitä on käytetty eniten lähilukuun ja NFC:ä tukevien laitteiden yhdistämiseen ja sisällön peilaamiseen, kuten älypuhelimessa olevan sisällön näyttämiseen televisiossa. Muun muassa Sonyn laitteiden peilaaminen onnistuu kätevästi yhden kosketuksen (one touch) -periaattella.
Web-pohjainen NFC monipuolistaa tekniikan hyödyntämisen. Chromea käyttäen laitteen voi kohdistaa haluttuihin objekteihin lisätiedon saamiseksi.
Googlen Web-NFC-demo näyttää, miten se tapahtuu:
Web-NFC:stä lisähyötyä verkkopalveluihin
Web-NFC:n avulla voidaan lisätä verkkosivujen ja -palvelujen vuorovaikutusta entisestään. Se tapahtuu napsauttamalla lisättyä todellisuutta hyödyntävää objektia, jolloin siitä saadaan lisätietoja. Ominaisuudella on merkittävää kaupallista potentiaalia, joka vain odottaa käyttöönottoa: kulttuurin ja opetuksen saralla, verkkokaupoissa, tukkuliikkeissä. Verkkokaupoille ja tukkuliikkeille avautuu aivan uusia kaupallisia ulottuvuuksia, kun tuotteista voidaan tehdä liikkuvia ja kolmiulotteisia ja napsauttamalla tarjota lisätietoja niiden ominaisuuksista.
Chromium-blogissa on web-devaajille koodiesimerkkejä Web-NFC:n kokeilemiseen.
Lisätystä todellisuudesta virtuaalitodellisuuteen
Osassa selaimista on ollut jo jonkin aikaa WebVR -tuki, jota ei ole kuitenkaan voinut hyödyntää ilman erillisiä virtuaalilaseja. Esimerkiksi Firefox Reality toi VR-lasien kanssa surffaileville 360-videon, äänihaun ja useita muita herkkuja:
Matka kohti yhä virtuaalisempaan verkkomaailmaan sen kuin kiihtyy. Web Dev:in ”VR tulee verkkoon” artikkelissa esiteltiin useita vaihtoehtoja tämän teknologian hyödyntämiseksi.
Etkö ole aivan varma, mitä eroa on lisätyllä ja virtuaalitodellisuudella, ja mitä niiden välissä on? Lue aiheesta lisää täällä (englanniksi).
HUOM! Jos olet web-devaaja, löydät samaisesta artikkelista muutaman kokeilunarvoisen koodipätkän omia lisätyn todellisuuden projekteja siivittämään.
Tilaa digityöläisten sisäpiiritieto!
Oliko jutusta hyötyä? Jaa se muille.