5 tapaa estää Android-sovellusten vakoilu
Näillä tavoilla estät Android-sovelluksia vakoilemasta sinua
16.7.2019

Vajaat pari viikkoa sitten tutkijat paljastivat, että yli 1300 Android-sovellusta kerää luvatta käyttäjien tietoja. Onko sinunkin laitteissasi salaa mielin määrin dataa haalivia sovelluksia? Jos käytät mainoksilla rahaa tekeviä ilmaissovelluksia, asia on helppo selvittää: oletko törmännyt sovellusten sisällä mainoksiin, jotka liittyvät asioihin, joita olet hakenut ihan muun sovelluksen tai selaimen kautta? Jos esim. uutissovellus näyttää lomamainoksia, vaikka käytit ainoastaan parkkisovellusta pysäköinnin maksamiseen, uutissovellus todennäköisesti vakoilee sinua.

Ohjelmistojen härskisti harjoittamaa vakoilua ei täysin psyty estämään, mutta maalaisjärjellä ja 5 simppelillä ohjeella parannat edes hiukan yksityisyyttäsi.

1. Arvioi tarvitseeko sovellus tiettyjä toimintoja ja anna lupa käyttää vain sellaisia, joissa on järkeä. Esim. pitääkö muistiinpanosovellukselle antaa puhelutietojen käyttöoikeutta. Jos sovellus pyytää selvästi liikaa oikeuksia eikä anna niitä yksilöidä, poista ja korvaa se.

2. Jos sovellus ei toimi, koska estit sitä käyttämästä tiettyä dataa, voit sallia yksittäisten sovellusten käyttöoikeudet puhelinmallista riippuen
  • joko valitsemalla Asetukset » Sovellusten hallinta
  • tai Asetukset » Sovellukset ja ilmoitukset » Käyttöoikeudet.
3. Tarkista, että sovellukset ovat turvallisia ja Google Play Protect-hyväksymiä. Löydät tiedot puhelinmallista riippuen
  • joko Asetukset » Suojaus » Google Play Protect
  • tai Asetukset » Google » Tietoturva » Play Protect

4. Poista käytöstä laitteen sijainti eli paikannus, sillä suurin osa vakoilusta liittyy sijaintitietoihin.

5. Poista valokuvista sijaintitiedot ja estä kameraa jatkossa tallentamasta sijaintia niihin. Kummatkin saa yleensä tehdä sovellusten sisällä, kohdassa Asetukset. Voit käyttää myös kohdassa 2. mainittua tapaa.

Google on luvannut, että Android Q 10:ssa sovellusten käyttöoikeuksien hallinta helpottuu ja nuuskiminen vähenee. Q:n betaversio on jo julkaistu. Tällä hetkellä uusin Android on saatavana vain rajoitetuille määrälle puhelinmalleille. Tällä on aiempi uutisemme, jossa kerroimme millaisilla tempuilla appsit onnistuvat varastamaan dataa.
Tilaa digityöläisten sisäpiiritieto!
Clear Filters
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.