EU aikoo haastaa Amazonin ja Googlen pilvipalvelujen monopolin
Euroopassa on suunnitteilla hanke, jolla aiotaan purkaa amerikkalais-kiinalainen pilvipalvelujen monopoli. Onko Gaia-Xstä Amazonin ja Googlen haastajaa?
28.1.2020

Pilvi-infrasta on tullut kultasuoni. IAAS, eli infrastruktuuri palveluna on 43 miljardin dollarin bisnes, josta suurinta kakkua, eli lähes puolta, hallitsee suvereenisti Amazon. Loput muruset jakavat Google, Microsoft, IBM ja Alibaba.

Eurooppa vastaan teknologiajätit
Neljän amerikkalaisen ja yhden kiinalaisyhtiön valtavat konesalit pyörittävät suurinta osaa alustapalveluista. Ne tarjoavat laskentatehoa Startupelle, koodisiiloja ohjelmistokehittäjille. Niillä pyörivät Netflix ja Spotify. Niillä toimivat Uber ja AirBnb ja tuhannet pienet verkkokaupat ja -palvelut. Nyt tämä suunnaton pilvimoottori on saamassa eurooppalaisen haastajan.

Gaia-X -niminen hanke käynnistyi Euroopan komission sekä Saksan ja Ranskan aloitteesta. Mukaan on saatu yli 100 organisaatiota, joukossa SAP SE, Siemens, Bosch ja Deutsche Telekom.

Gaia-X hankkeella pyritään korvaamaan amerikkalaisten ja kiinalaisten palveluntarjoajien määräävä asema ja suojaamaan EU-kansalaisten dataa. EU-komissio ja isot EU-maat ovat vuosia painineet napit vastakkain Googlen kanssa. Googlelle on mätkäisty sakkoja tasaiseen tahtiin. Syynä mm. Euroopan kilpailulakien, mainossääntöjen sekä kansalaisten tietosuojaa koskevat rikkomukset.

Oma tupa, oma lupa
Hankkeen motiiveina ovat tietojen riippumattomuus ja datan parempi hallinta. Hankkeessa mukana olevan DE-CIX Groupin toimitusjohtajan sanoin ”yhteiskuntamme nojaa yhä enemmän ja enemmän digitaalisiin palveluihin, joten on (EU) alueen etujen mukaista varmistaa riippumattomuus ulkoisista palveluntarjoajista”.

”Gaia-X-aloite perustuu ideaan, että pilven maantieteellisellä sijainnilla on erittäin suuri merkitys Euroopan taloudelliselle ja poliittiselle itsenäisyydelle”, Oxfordin Internet-instituutista kommentoitiin. Hanketta kommentoineen professorin mukaan on vaarallista, että ”yritysten pilvipohjainen ydinliiketoiminta sijaitsee Yhdysvalloissa ja on sikäläisen lainsäädännön vallassa, se tekee eurooppalaisista haavoittuvia”.

Gaia-X:ään suunnitellaan kaksitasoiseksi. Perustan muodostaa yhdistetyistä datakeskuksista koostuva infra, jonka päällä pyörii erilaisia, myös suoran käyttäjäyhteyden mahdollistavia sovelluksia. Viimeisessä on ajatuksena, ettei dataa tarvitsisi aina liikuttaa vapaan internetin kautta. Se voisi tapahtua suoralla ”tunneliyhteydellä” palveluntarjoajaan. Nykyisille pilven käyttäjille Gaia-X:n tekee houkuttelevaksi se, että paikallinen ja EU:n tietosuojalakien alainen infra antaa paremmat mahdollisuudet tietojen hallintaan ja turvalliseen jakamiseen.

Tulevaisuus vielä auki
Gaia-X-pilveä aiotaan tarjota kaikenkokoisille yrityksille. Idea otti tuulta hyvistä kokemuksista, joita on saatu pienempiä, paikallisia pihviratkaisuja hyödyntävistä teollisuuden, terveydenhuollon, julkishallinnon ja yliopistojen projekteista.

Eurooppalaisella pilvihankkeella on myös vastustajia. Projektin rahoitus on vielä auki ja tulevaisuus epävarma, mutta alustavat suunnitelmat valmistuvat tämän vuoden lopulla. Lue aiheesta lisää Wiredin sivuilla.
Tilaa digityöläisten sisäpiiritieto!
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.