Lisättyä todellisuutta hyödyntävä piilolinssi – totta vai scifiä?
Eräs startup on rakentanut maailman ensimmäisen todella kompaktin ja älykkään piilolinssin, josta löytyy lisätyn todellisuuden (AR) tarpeisiin kehitetty objektiivi… ja paljon muuta.
20.1.2020

Startup-yritys Mojo Vision ilmoitti kehittäneensä maailman ensimmäisen todella älykkään piilolinssin, uutisoi Business Wire. Kehittäjäyhtiön mukaan nimetty Mojo-Lens pitää sisällään minikokoisen näytön, joka antaa linssin käyttäjälle tämän haluamaa reaaliaikaista tietoa, ilman että käyttäjän tarvitsisi katsoa PC- tai mobiilinäyttöön. Käyttäjä voi huoletta keskittyä ympäristöön tai lähellä oleviin ihmisiin halutun tiedon piirtyessä ”verkkokalvolle”.

Tarkka kuin haukansilmä
Mojo Vision yhtiön ”näkymättömäksi tietojenkäsittelyalustaksi” kutsuma teknologia antaa vaivihkaa informaatiota jättäen käyttäjän kädet vapaaksi. Vapaamman vuorovaikutuksen lisäksi linssi mahdollistaa tiedon yhdistämisen fyysiseen tekemiseen, esimerkiksi autolla ajamiseen.

PCGamer piti teknologiaa uskomattomana saavutuksena, sillä linssissä on pienin koskaan rakennettu näyttö. Mojo Vision väittää piilolinssin sisälle ”puristetun” AR-näytön olevan tarkin ikinä —peräti 1400 pikseliä tuumalla. Samaan aikaan Oculus Rift S:ssä, jota pidetään tämän hetken parhaana VR-näyttönä, pikselikoko on ”vain” vaivaiset 538 per / tuuma, mikä on hieman enemmän kuin laadukkaissa älypuhelimissa.

Kehittäjäyhtiön mukaan Mojo-Lens yhdistää useita patentoituja teknisiä läpimurtoratkaisuja, kuten maailman pienin ja tihein dynaaminen näyttö ja tehokkain kuvanäytölle optimoitu tietokonenäkö, räätälöity langaton radio sekä liiketunnistimet silmien liikkeiden seuraamiseen ja kuvan vakauttamiseen.

Prototyypistä hyötytuotteeksi
AR-linssin taustalla on vuosikymmenen tutkimus ja tuotekehitys ja huomattava määrä patentteja —niitä on tähän mennessä kertynyt yli sata. Vaikka linssi on vielä prototyyppivaiheessa, yhtiön toimitusjohtaja Drew Perkins uskoo teknologian tuoman hyödyn siivittävän linssin suosiota:
“Mojolla on visio, että teknologian tulisi olla hyödyllistä, käytettävissä heti ja näkymättömissä, silloin kun haluat keskittyä ympäröivään maailmaan. Näkymätön tietojenkäsittely tarjoaa sinulle haluamasi tiedot milloin haluat ja muita häiritsemättä.”

Linssin prototyypin esittelytapahtumassa näytettiin, miten silmämunan päälle asetettu näyttö voi parantaa kykyä nähdä pimeässä, varsinkin henkilöillä, joilla on muutenkin heikko näkö. Isossa tilassa testattu prototyyppilinssi hyödynsi reuna-alueet tunnistavaa algoritmia näyttääkseen, missä kohtaa tilaan sijoitetut esineet sijaitsivat. Linssin käyttäjä havaitsi esineet, vaikka ei kääntänyt päätään. Pienessä tilassa testitulos ei ollut yhtä vaikuttava.

Lisättyä todellisuutta kotiin ja yrityksiin
Linssi toimii sisäänrakennetulla akulla. Testivaiheessa olevat linssi ei vielä toimi kovin pitkään ja tarvitsee pitkää latausta. Yön yli laturissa oleva linssi myös desinfioituu samalla. Jollain aikavälillä myyntiin tulevien piilolinssien luvataan kestävän pidempään.

Vielä ei ole tiedossa, milloin piilolinssistä tulee vähittäistavaratuote. Kehittäjäyhtiö kuitenkin uskoo linssin kiinnostavan niin yksityisiä kuin yrityksiä. Hittiä siitä varmasti odotetaan. Nimittäin Mojo-Lensin taustajoukkoihin kuuluvat monet ison luokan pelurit, kuten Apple, Amazon, Google, HP ja Microsoft.
Tilaa digityöläisten sisäpiiritieto!
Clear Filters
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.