Mielialaa seuraava tekoäly tulossa autoihin
Kuljettajan ilmeitä seuraava tekoäly viihdyttää ja pitää kuskin hereillä
15.11.2019

Jaguar Land Rower on kesästä lähtien testannut kuljettajan ja kanssamatkustajien mielialoja ja olotilaa seuraavaa tekoälyratkaisua. Järjestelmä käyttää kameroita ja biometrisiä antureita seuratessaan kuljettajan ilmeitä. Kun järjestelmä havaitsee kuljettajan mielentilassa muutoksia, se voi vaihtaa sisätilojen valaistuksen rauhoittavammaksi, alentaa sisälämpötilaa, soittaa ratin takana olevan lempimusiikkia.

Järjestelmä on itseoppiva ja personoituu ajan myötä. Kameroiden avulla tekoäly oppii yhdistämään kuljettajan ilmeet eri olotiloihin. Se oppii myös ratin takana olevan mieltymykset ja tottumukset ja kommunikoi puhumalla. Huomatessaan muutoksen kuljettajan mielialassa järjestelmä ehdottaa joko piristäviä tai rauhoittavia muutoksia. Tekoälykäs tarkkailija voi sanoa kuljettajalle, että tämä on selvästi tylsistynyt ja suositella kuuntelemaan uutta ruoanlaittopodcastia.

Tekoäly seuraa kuskia koko ajan. Oppii tunnistamaan hienoimmatkin nyanssit kuljettajan ilmeessä, osaa yhdistää ne eri olotiloihin ja mielialaan ja ajan myötä räätälöi auton asetuksia niiden mukaan. Haukotukseen tai muihin väsymyksen merkkeihin järjestelmä reagoi alentamalla automaattisesti ohjaamon lämpötilaa ja ehdottamalla lepoa.

Niskatukikameroiden avulla järjestelmä seuraa takapenin matkustajien mielialaa. Jos kamerat havaitsevat uneliaisuutta, järjestelmä himmentää valot, tummentaa ikkunat ja nosta lämpötilaa takana, jotta matkustajilla on mukavampaa nukahtaa.

Tekoälyyn nojaava ratkaisu on kehitetty Driver Condition Monitor –teknologian pohjalta, jonka Jaguar lanseerasi vuonna 2015 kaikkiin Jaguar ja Land Roverin –malleihin. Driver Condition Monitor on kuljettajan olotilaa tarkkaileva ohjelmisto, joka varoittaa tauon tarpeesta, mikäli huomaa kuljettajan uneliaisuuden.

Tekoälypohjaista järjestelmää kehitetään edelleen, eikä sitä ole vielä saatavana autoihin vakiovarusteena, Jaguar Land Rover tiedotteessa kerrottiin.

AI:n hyödyntäminen on autovalmistajan mukaan askel kohti autonomisia ajojärjestelmiä, eli välietappi ennen siirtymistä itseohjaaviin autoihin.

Mielenkiintosta nähdä, seuraavatko muut autovalmistajat perässä. Voit katsoa esittelyvideon tekoälyn toiminnasta Jaguarin sivuilla.
Tilaa digityöläisten sisäpiiritieto!
Clear Filters
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.