Reaaliaikainen maksaminen on täällä
Näin reaaliaikainen SEPA-maksujen välitys helpottaa arkeasi
16.10.2019

Reaaliaikainen maksujen välitys yleistyy vuoden lopulla. Euroopan talousalueella on vuoden 2019 aikana otettu vaiheittain käyttöön SEPA-pikasiirrot, joilla maksujen pitäisi siirtyä tililtä toiselle sekunneissa. Tarkemmin kymmenessä sekunnissa. Rahat siis siirtyvät yrityksesi tilille tai tililtä käytännössä heti.

Euroopan-laajuisesti toimiville yrityksille uudistus on enemmän kuin tervetullut. Verkkokaupat ja tukkuliikkeet hyötyvät ehkä eniten: maksujen reaaliaikaisuus nopeuttaa tilausten käsittelyä, tavarantoimituksia ja tavaran saatavuudesta tietoa kaipaavien asiakkaiden palvelemista.

Uudistuksesta on etua myös pk-yrityksille, sillä enää ei tarvita tilillä suuria summia ”pahan päivän varalle”. Kiireelliset maksut näkyvät tilillä heti, joten kaikenlainen asiointi helpottuu.

Tätä on SEPA pikasiirto:

  • toimii koko SEPA-alueella pikasiirtopalveluun liittyneiden pankkien välissä
  • reaaliaikainen varojen siirtyminen tililtä toiselle, käytännössä kymmenkunta sekuntia  
  • toimii kellon ympäri, vuoden jokaisena päivänä
  • ei euromääräistä yläraajaa Suomessa
  • 15 000 euron yläraja Sepa-alueella*

Kovin suuria määriä tai hintavia tuotteita ei tällä summalla reaaliaikaisesti liikuteta, mutta Heinäkuussa 2020 maksurajan* luvataan nousevan 100 000. Sillä voi tehdä jo isompia kauppoja. OP-ryhmässä ennustettiin, että 90 % EU:n alueen pankeista on vuoden lopulla SEPA-siirtojen piirissä.

SEPA (Single Euro Payments Area), on Euroopan komission, Euroopan keskuspankin ja Euroopan alueen muiden pankkien yhteishanke, jolla luotiin maksuliikenteelle Euroopan talousalueen laajuinen kotimarkkina. Lisää aiheesta OP:n sivuilla.
Tilaa digityöläisten sisäpiiritieto!
Clear Filters
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.